Concurenta si scopurile ei

Concurenta este forta regulatoare, cea mai importanta a economiei de piata. Privita din punct de vedere economic, concurenta este întotdeauna legata de tranzactii pe piata, de cerere si oferta si de procesul schimbului.

Mai precis, se poate spune ca exista concurenta, atunci cand cineva poate alege între mai multe posibilitati si poate astfel sa aleaga posibilitatea cea mai convenabila preferintelor sale. In concluzie, concurenta este strâns legata de libertatea de a alege.

“Competitia conduce la continua perfectionare si eficientizare a productiei. Ea determina producatoru 1 sa elimine risipa si sa scada costurile, astfel încât sa vânda la un pret mai mic decât altii. Îi elimina pe cei ale caror costuri ramân ridicate si face astfel încât sa concentreze productia în mâinile acelora ale caror costuri sunt mai mici.” (Clair Wilcox)

Concurenta are loc atunci când exista libertatea de a patrunde pe o piata si când, în acelasi timp, pe acea piata exista mai multi vânzatori alternativi.

Concurenta poate avea loc între firme mari sau firme mici, firmele rivale putând intra în competitie pe piete locale, regionale, nationale sau chiar pe piete mondiale.

Cele mai importante scopuri ale concurentei sunt:

- satisfacerea cererii consumatorilor;
- promovarea inovatiei;
- alocarea eficienta a resurselor;
- limitarea puterii economice si a celei politice;
- justa distributie a veniturilor.

Concurenta constituie mijlocul necesar prevenirii si/sau diminuarii puterii economice concentrate în mâinile statului si ale persoanelor si întreprinderilor private.

De aceea, concurenta reprezinta un mijloc important pentru organizarea societatii.

Principala cerinta careia orice economie trebuie sa-i faca fata este alocarea resurselor sale într-un mod în care sa îi satisfaca cel mai bine pe membrii societatii respective, atât producatori, cât si consumatori. Astfel, trebuie sa se hotarasca:

- ce fel de bunuri si în ce cantitati trebuie produse;
- în ce mod trebuie sa fie distribuite bunurile produse între membrii societatii;
- cum trebuie directionate resursele în producerea bunurilor si ce metode de productie se vor folosi.

Piata libera presupune actiunea libera a mai multor agenti economici (producatori sau cumparatori).

Concurenta este unul dintre factorii importanti ce actioneaza asupra agentilor economici, astfel încât acestia sa-si adapteze oferta la cerere. Pe o piata libera, concurenta actioneaza în strânsa legatura cu pretul. Agentii economici producatori pe o piata libera urmaresc prin intermediul concurentei cu ceilalti producatori maximizarea profitului, prin minimizarea costului, pretului si cresterea calitatii bunurilor produse.

Economia de piata libera se identifica cu economia de piata moderna si se bazeaza pe conservarea principiului libertatii de concurenta. Aceasta este reglementata printr-o serie de acte normative care au ca efect reprimarea abuzurilor de la regulile normalitatii concurentei.

Concurenta devine mai puternica, atunci când preturile sunt mai mici si creste cererea de bunuri. Concurenta se materializeaza prin comportamentul agentilor economici din aceeasi ramura, care urmaresc maximizarea profitului pe seama utilizarii capitalului investit. Fiecare agent economic, care actioneaza pe piata libera, este preocupat de activitatea firmei sale, astfel încât aceasta sa fie cea mai competitiva dintre toate, iar câstigul net sa fie cel mai bun.

Toate cele bune,
av. Cristina Niculescu